jueves, 18 de julio de 2013

As embarcacións en Galicia.

    
Galicia ten, como terra de litoral, unha riquísima cultura mariñeira da que destacan as súas embarcacións.
Estes barcos espallados de norte a sur, do Cantábrico ao Miño, presentan unha variedade tipolóxica moi grande froito da adaptación aos tipos de costa e aos tipos de pesca. 
Hoxe son parte da nosa riqueza cultural, etnográfica e de bo entendemento entre o home e a paisaxe.
Este álbum contén 33 fotografías de barcos espallados  polos peiraos e praias das nosas costas.  
 
 
 

 
 
 

sábado, 13 de julio de 2013

Homenaxe a Rosalía de Castro. 150 aniversario de "Cantares Gallegos"



Cantarte hei, Galicia,
Teus dulces cantares,
Que así mo pediron
Na beira do Mare.
(...)
Que así mo pediron
Que así mo mandaron,
Que cante e que cante
Na lengua que eu falo

ROSALÍA DE CASTRO
Cantares Gallegos 1863 




lunes, 8 de julio de 2013

O BOSQUE ENCANTADO DE ÁLDAN. (Cangas do Morrazo)

     O Bosque Encantado de Aldán perteneceu aos Condes de Canalejas, dentro do conxunto de propiedades da "Casa Torre de Aldán", sendo utilizado pola familia como lugar de descanso e recreo.  
    

Trátase duns xardíns históricos "A Finca de Frendoal" situados no contorno da finca dos Condes e que foron  utilizados orixinariamente para a caza.
     Entre a súa frondosa vexetación cabe destacar castiñeiros, loureiros e algunhas especies de árbores exóticas.


Está cruzado polo río Orxás o que favorece o crecemento de moita vexetación e lle da a finca un "encanto" especial de outras épocas.
Fermosos sendeiros percorren a finca, bordeando o río Orxás.


Dentro do "Bosque Encantado" atopámonos:
     Un Acueduto de orixe medieval, usado para transportar auga para a casa, finca eo regadío.
    Un pequeno castelo con foso, que contiña unha ponte levadiza.
    Un Campo de croquet, utilizado nos anos sesenta e setenta.
    Zonas de descanso con bancos en pedra e fermosas escaleiras para salvar os desniveis.
    Na súa contorna, unha ponte medieval, varios muíños un lavadeiro.
                               


domingo, 7 de julio de 2013

Rosalía de Castro, na busca da oscuridade.

Cada noite eu chorando pensaba...
que esta noite tan grande non fora, 
que durase..., e durase antretanto
que a noite das penas
me envolve loitosa...




viernes, 28 de junio de 2013

EMPANADA DE LACÓN CON GRELOS POR ISABEL TEIXEIRA DA SILVA




Para la masa:
 1kg de harina
3 huevos
50 cl de aceite
 50 cl de leche
 50 cl de vino blanco
 50 cl de agua
1 cucharilla del café de sal

Para el relleno

½ kg de  grelos ya cocidos o algo mas va al gusto del grosor ...
500 gr de lacón
2  chorizos

Elaboración

Se  pone la harina en un bol, se hace un hueco en el medio, se ponen los huevos.
En un cazo se pone a templar, sin que llegue a hervir la leche, el vino, el agua, el aceite y la sal cuando este templado de echa en la harina y se amasa hasta tener una masa compacta, se deja reposar tapada con un paño media 2 hora más o menos
Se estira la masa con un rodillo y se corta en dos partes según el molde
Se unta el molde con aceite y se espolvorea harina, se coloca una mitad de la masa y se coloca el lacón cortado en laminas finas, encima se ponen los grelos y finamente el chorizo en laminas.
También se echa un chorrito de aceite y se pone la tapa encima, se pincha con un tenedor para que no coja aire y se unta con huevo con una brocha para darle brillo .se mete al horno precalentado a 200º y se baja la temperatura a 180 º se hornea durante 40 minutos
Si tenéis alguna duda ya sabéis por aquí ando .....un saludo .... Isabel  Teixeira da Silva


Entradas populares